Ana içeriğe atla

KİMYASAL TEPKİMELER

Kimyasal Tepkimeler (Kimyasal Reaksiyonlar) 


Kimyasal tepkimelerde atomlar arası bağlar kopar ve farklı atomlar arasında yeni bağlar meydana gelir. Tepkime sırasında atomlar yeni bağlanma biçimleri ile farklı bileşiklerin oluşmasını sağlar. 

Kimyasal Tepkimelerin Özellikleri

Kimyasal tepkimeler gerçekleşirken;
* Atomların cinsi (çeşidi) değişmez (korunur).
* Atomların sayısı değişmez (korunur).
* Toplam kütle değişmez (korunur).
* Atomların çekirdek yükü değişmez (korunur).
 Molekül sayısı değişebilir (korunmaz).
 Elektron sayısı değişebilir (korunmaz).
 Fiziksel hal (katı,sıvı ve gaz olma durumu) değişebilir (korunmaz).
 Hacim değişebilir (korunmaz).
Not: Kimyasal tepkime sırasında maddelerde renk değişimi, katı madde (çökelek) oluşumu, gaz çıkışı ve ısı açığa çıkması gözlenebilir.

Kimyasal Tepkimelerin Denkleştirilmesi

Kimyasal tepkimeler denkleştirilirken şu işlemler sırayla yapılmalıdır:
1. Tepkimeye girenlerin ve oluşan ürünlerin formülleri doğru yazılmalıdır.

2. Denklemin her iki yanındaki atom sayısı eşit olmalıdır.
3. Denklemde en çok atom içeren bileşiğe göre diğerlerine katsayı konulur.
4. Denkleştirirken H2 ve O2 en son denkleştirilir.
5. Element moleküllerinin önüne rasyonel sayı gelebilir.

Kimyasal Tepkime Çeşitleri

1. Yanma Tepkimeleri: Maddelerin O2 ile girdiği tepkimelerdir. Oksitlenme de denilen bu olayların tümü yanma tepkimesidir.

Hızlı Yanma: Kimyasal tepkime sırasında ısı ve ışık açığa çıkıyorsa bu tür yanma tepkimelerine hızlı yanma denir. Bu tip kimyasal tepkimelerde alev gözlenir.
Örnek: Odunun ve kömürün yanması
Yavaş Yanma: Kimyasal tepkime sırasında ısı ve ışık açığa çıkmıyorsa bu tür yanma tepkimelerine yavaş yanma denir.
Örnek: Demirin paslanması, gümüşün kararmasıNOT:
 gibi O2’nin dışarıya çıktığı tepkimeler, yanma tepkimesi değildir. Yanma tepkimesi olması için O2, girenler tarafında olmalıdır.
2. Nötralleşme (Nötrleşme) Tepkimeleri: Asit – baz tepkimelerine nötrleşme tepkimesi denir. Bu tepkime sonucunda su ve tuz oluşur.



3. Analiz (Ayrıştırma) Tepkimeleri: Bir bileşik kendinden daha basit maddelere ayrışıyorsa bu tepkimelere denir.

4. Sentez (Birleştirme) Tepkimeleri: İki ya da daha çok maddenin birleşerek tek tür madde oluşlturmasıyla gerçekleşen tepkimeye denir.


5. Yer değiştirme Tepkimeleri: Maddeler arasında atomların yer değiştirdiği tepkimelerdir.


Isı Alışverişine Göre Tepkimeler

Isı alışverişine göre tepkimeler ikiye ayrılır: Endotermik ve egzotermik tepkimeler.
Endotermik Tepkimeler: Tepkimenin gerçekleşebilmesi için ısı alan tepkimelerdir.
Örnek: Ayrıştırma tepkimeleri
Egzotermik tepkimeler: Tepkime sonucunda ısı açığa çıkaran tepkimelerdir.
Örnek: Yanma tepkimeleri


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IŞIĞIN KIRILMASI VE MERCEKLER

Işığın Kırılması ve Mercekler Işık nedir Işık bir enerjidir. Işık kaynağından çıkan ışık ışınları doğrusal olarak her yöne doğru yayılır. Işığın madde ile etkileşimi Işık ışınları madde ile karşılaştığında madde ile etkileşir. Işık madde tarafından yansıtılabilir (parlak yüzeylerde), soğurulabilir (koyu yüzeylerde), kırılabilir (saydam maddelerde) veya bunların hepsi beraber olabilir. A- Işığın Kırılması Kırılma nedir Işığın bir saydam ortamdan diğerine geçerken doğrultu değiştirmesine  ışığın kırılması  denir. Ortam yoğunluğunun farklı olması ışığın kırılmasının sebebidir. Kırılan ışığın hızı da değişir. Yoğunluk arttıkça ışığın hızı da azalır. d cam >  d su   >  d hava  olduğu için    V hava  > V su   > V cam Bir araç asfalt yolda giderken buzlu bir yola açılı olarak geçerse bir miktar savrulur. Bu örnekte olduğu gibi ışık ışınları bir ortamdan diğer ortama geçerken kırılarak geçer. Araç farklı yollara dik olarak girerse savrulma olmaz, ışık dik olarak geçerse kır

ISI ALIŞVERİŞİ VE SICAKLIK DEĞİŞİMİ

Isı Alış-verişi ve Sıcaklık Değişimi Sıcaklık nedir Maddenin içerisindeki taneciklerin ortalama hareket enerjisine  sıcaklık  denir. Sıcaklık enerji değildir, enerjinin göstergesidir. Sıcaklık termometre ile ölçülür. Sıcaklık birimi °C'dir. Isı nedir Maddenin taneciklerinin toplam hareket enerjisine ısı denir. Başka bir tanım olarak sıcak olan maddeden soğuk olan maddeye aktarılan enerjiye  ısı  denir. Isı bir enerjidir. Isı kalorimetre kabı ile ölçülür. Isı birimi kalori (cal) veya Joule (J)'dir. A-Kütle ve sıcaklık arasındaki ilişki (m ve Δt) Kütle ve sıcaklık ters orantılıdır. Madde cinsi, aldıkları ısı aynı olmak şartıyla kütlesi az olanın sıcaklığı fazla artacaktır. Örnek:  Özdeş ısıtıcılara beher içerisinde 50 g ve 100 g miktarında su koyalım. Eşit sürede ısıtalım. 50 g suyun sıcaklığı daha fazla artacaktır. Kütle-sıcaklık değişimi B-Kütle ve ısı arasındaki ilişki (m ve Q) Kütle ve ısı doğru orantılıdır. Aynı sıcaklıkta, aynı türden yapılmış maddelerin