Ana içeriğe atla

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

Bileşikler ve Formülleri 


Bileşikler, farklı cins maddelerin kimyasal yollarla biraraya gelerek ve kendi özelliklerini kaybederek oluşturduğu yeni özelliklere sahip saf maddelerdir. Bileşikler, kendilerini oluşturan iyonların (anyon ve katyonların) yük dengesini sağlamak için oluşurlar. Formüllerle gösterilirler.

Bileşiklerin Formüllerle Gösterilişi ve Yazılışı

Bileşiklerin formülü, bileşik molekülünü oluşturan atomların türünü ve atomların moleküldeki sayılarını gösteren yapıdır.
Örnek: H2O, CO2, HCl, H2SO4, NaOH
Bileşiklerin formüllerini yazabilmemiz için öncelikle bileşiği oluşturan elementlerin iyon yükünü bilmemiz gerekir. Elementin iyon yükünü bulmak için de elektron dağılımı yapmamız gerekir. Daha önce elementlerde elektron dağılımının nasıl yapılacağını öğrenmiştik.

Elementlerin iyon yükleri tespit edildikten sonra çaprazlanır. Şöyle ki katyonun (+ yüklü iyon) yük miktarı anyonun, anyonun (- yüklü iyon) yük miktarı katyonun sağ alt köşesine yazılır. Bileşiğin formülü yazılırken önce katyon, sonra anyon yazılır. Anyon ve katyondaki 1 (Bir) rakamı yazılmaz.
Bileşiğin tek atomlu iyonlardan veya çok atomlu iyonlardan oluşmasına göre formüllerinin nasıl yazıldığını inceleyelim.
a) Tek Atomlu İyonların Oluşturduğu Bileşiklerin Formüllerinin Yazılması
b) Çok Atomlu İyonların Oluşturduğu Bileşiklerin Formüllerinin Yazılması
Çok atomlu iyonlar da tek atomlu iyonlar gibi çaprazlanır. Ancak çok atomlu iyonlar atom grubu olduğu için içindeki atom sayısı fazladır. Bu nedenle çaprazlandıktan sonra çok atomlu iyonun sayısı 1 ise zaten yazılmaz ama 1’den farklı bir rakamsa karışıklık olmaması için çok atomlu iyonun sayısı parantez içinde belirtilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IŞIĞIN KIRILMASI VE MERCEKLER

Işığın Kırılması ve Mercekler Işık nedir Işık bir enerjidir. Işık kaynağından çıkan ışık ışınları doğrusal olarak her yöne doğru yayılır. Işığın madde ile etkileşimi Işık ışınları madde ile karşılaştığında madde ile etkileşir. Işık madde tarafından yansıtılabilir (parlak yüzeylerde), soğurulabilir (koyu yüzeylerde), kırılabilir (saydam maddelerde) veya bunların hepsi beraber olabilir. A- Işığın Kırılması Kırılma nedir Işığın bir saydam ortamdan diğerine geçerken doğrultu değiştirmesine  ışığın kırılması  denir. Ortam yoğunluğunun farklı olması ışığın kırılmasının sebebidir. Kırılan ışığın hızı da değişir. Yoğunluk arttıkça ışığın hızı da azalır. d cam >  d su   >  d hava  olduğu için    V hava  > V su   > V cam Bir araç asfalt yolda giderken buzlu bir yola açılı olarak geçerse bir miktar savrulur. Bu örnekte olduğu gibi ışık ışınları bir ortamdan diğer ortama geçerken kırılarak geçer. Araç farklı yollara dik...

BASİT MAKİNELER

Basit Makineler    Basit makineler, günlük hayatta işlerimizi kolaylaştıran, çok az parçadan oluşan ve yalnızca tek bir kuvvet çeşidini kullanan aletlerdir. Örneğin; el arabası, tornavida, kapı anahtarı, tahtaravalli, eşit kollu terazi, makas, iğne ve bunun gibi günlük hayatımızda işlerimizi kolaylaştıran pek çok araç, hepsi birer basit makinedir. Basit Makinelerin Genel Özellikleri 1.  Basit makineler, kuvvetin yönünü, doğrultusunu ve büyüklüğünü değiştirirler. ***  Doğrultu ve yön birbirlerine karıştırılan iki kavramdır. Aynı olduğu zannedilir ancak birbirinden farklı kavramlardır. Doğrultu:  En genel anlamıyla “yol, hat” diyebiliriz. Örneğin dikey (düşey) ve yatay birer doğrultudur. Ya da matematikteki koordinat sistemindeki x, y ve z birer doğrultudur. Yön:  Doğu, batı, kuzey, güney birer yöndür. Koordinat sistemindeki +x, -x, +y, -y, +z, -z birer yöndür. Örneğin, yandaki basit makinede F kuvveti aşağı yönde yani güney yönünde çekildiğ...

ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI

Elementlerin Sınıflandırılması-Metaller, Ametaller, Yarı Metaller ve Soygazlar Elementler, fiziksel ve kimyasal özellikler gösterirler. Bilim insanları elementler arasındaki ilişkileri bulmak için çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Elementlerin üzerinde çalışmaları sonucu onları özelliklerine göre metaller, ametaller, yarı-metaller ve soygazlar olarak sınıflamışlardır. Bu sınıflamalarını da periyodik cetvel üzerinde göstermişlerdir.  Metaller –  1A Grubu (Hidrojen hariç), 2A Grubu, 3A Grubu (Bor hariç) ve 4A Grubundaki Kalay (Sn) ve Kurşun (Pb)  metaldir . Ayrıca B Grubu Elementleri (Geçiş Metalleri) de  metaldir . –  Yüzeyleri parlaktır. –  Isı ve elektriği iyi iletirler. –  Tel ve levha haline getirilebilirler. –  Civa hariç oda koşullarında katı halde bulunurlar. –  Bileşiklerinde yalnız pozitif (+) değerlik alırlar. –  Kendi aralarında bileşik oluşturmazlar;  alaşım adı verilen homojen karışımı oluştururlar. –  Amet...