Asitler ve Bazların Kullanım Alanları
Asitler
HCl: Bilimsel adı Hidroklorik asit olan HCl bileşiği halk arasında Tuz ruhu olarak bilinir. Temizlik malzemelerinin üretiminde kullanılır.
HNO3: Bilimsel adı Nitrik asit olan HNO3 bileşiği halk arasında Kezzap olarak bilinir. Dinamit yapımında ve gübre üretiminde kullanılır.
H2SO4: Bilimsel adı Sülfirik asit olan H2SO4 bileşiği halk arasında Zaç yağı olarak bilinir. Gübre üretiminde, boya sanayiinde ve patlayıcı yapımında kullanılır.
H3PO4: Bilimsel adı Fosforik asit olan H3PO4 bileşiği halk arasında Fosfat asidi olarak bilinir. Gübre üretiminde, ilaç ve gıda sanayiinde kullanılır.
* Sıklıkla tükettiğimiz gıdaların çoğunda çeşitli asitler bulunur. Kola, domates, kahve gibi yiyecek ve içecekler asit özelliği gösterir.
Üzüm: Tartarik asit
Elma: Malik asit
Limon, greyfurt, portakal: Sitrik asit
Çilek: Folik asit
Ekşimiş süt, yoğurt: Laktik asit
Sirke: Asetik asit
Reçel ve marmelatları korumada: Sorbik asi
Meyve suyu ve turşuları korumada: Benzoik asit
Gazlı içecekler: Karbonik asit
Bazlar
NaOH: Bilimsel adı Sodyum hidroksit olan NaOH bileşiği halk arasında Sud-kostik olarak bilinir. Yapay ipek, sabun, kağıt, tekstil, boya, deterjan endüstrisinde ve petrol rafinelerinde kullanılır.
KOH: Bilimsel adı Potasyum hidroksit olan KOH bileşiği halk arasında Potas-kostik olarak bilinir. Arap sabunu üretiminde, pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılır.
NH3: Bilimsel adı Amonyaktır. Temizlik malzemeleri, gübre ve patlayıcı yapımında kullanılır.
Ca(OH)2: Bilimsel adı Kalsiyum hidroksit olan Ca(OH)2 bileşiği halk arasında Sönmüş kireç olarak bilinir. Kireç ve çimento yapımında kullanılır.
* Günlük hayatta kullandığımız temizlik ürünleri, parfümler, deodorantlar, diş macunu, mide ilacı, sıva ve harç gibi pek çok malzemede çeşitli bazlar vardır.
Yorumlar
Yorum Gönder